Tijd voor actie: zo vergroot je je vitaliteit

Ben jij iemand die iedere dag staat te springen om aan de werkdag te beginnen? Wat vind jij: starten vitale mensen iedere dag vol energie én komen zij altijd opgeladen weer thuis? Vitaliteit gaat over het managen van jouw persoonlijke energie. Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven je essentiële tips & tricks.

Vitaliteit: wat is het?

Vitaliteit wordt vaak geassocieerd met productief, fit en duurzaam inzetbaar zijn. Maar ook met je gezond, gelukkig of eeuwig jong voelen. Deze zaken hebben daar zeker mee te maken, maar kunnen eerder gezien worden als oorzaken of gevolgen van vitaliteit. Wat is vitaliteit dan wel? Vita betekent leven, dus we hebben het over levenskracht. De kracht en zin om te leven en daar invulling aan te geven.

“Vitaliteit gaat over het managen van jouw persoonlijke energie”

Energie basis bestanddeel van vitaliteit

Je kunt het zo zien; iedereen heeft een batterij vol energie. Belangrijk is dat we deze onderhouden. Hoe zorg je ervoor dat je je batterij oplaadt en dat hij gevuld blijft? Je energie kan je maar één keer gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat je je energie inzet op een manier die aansluit bij wat jij belangrijk vindt?

Motivatie is naast energie een belangrijk onderdeel van vitaliteit. Het gaat hier om de motivatie om je doelen rondom het opladen van die batterij te realiseren. Het laatste, maar ook belangrijke onderdeel is veerkracht. Stel dat je een tegenslag hebt. Je hebt jezelf bijvoorbeeld ten doel gesteld om twee keer per week te sporten en op de fiets naar de sportschool te gaan. Maar net als je wilt vertrekken is de fiets kapot… Wat doe je dan? Hoe ga je ermee om als het even anders gaat dan jouw plan was?

“Vitaliteit = energie + motivatie + veerkracht.”

Het gaat bij vitaliteit om een evenwichtige performance van jouw hoofd, lichaam, hart en ziel. Het bevorderen van je vitaliteit gaat dus niet alleen om dingen als bewegen en goede voeding. Belangrijk is om jezelf naast fysiek ook mentaal, emotioneel en spiritueel op te laden.
Goed is om eens te kijken naar deze verschillende aspecten en jezelf eens onder de loep te nemen. Wees nieuwsgierig naar jezelf. Hoe is het met jou gesteld op deze verschillende fronten? In hoeverre ben jij in balans? Wat geeft jou energie en wat kost jou ook energie? Hoe laad jij jezelf zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel op?

“Het gaat bij vitaliteit om een evenwicht performance op het gebied van jouw hoofd, jouw lichaam, jouw hart en jouw ziel.”

Vitaliteitstraining: tip

Houd eens bij na een werkdag: waar werd je blij van en waarvan minder? Wat gaf je energie of wat maakte het een baaldag? Maak na twee weken eens letterlijk de balans op: in hoeverre ben jij in balans? Misschien heb je veel energievreters, dingen die typisch energie kosten, in je werk, maar misschien ook privé. Wat wil en kan je hiermee?

Uit onderzoek blijkt dat het effectiever is om te focussen op het vergroten van energiegevers, dat wat je echt energie geeft, dan op het verkleinen van die typische vreters. De vraag is dan ook: wat kan jij doen om die gevers te vergroten? Kijk eens wat er binnen jouw eigen invloed ligt.

Steek je tijd en energie in dat wat je kan beïnvloeden en minder in waar je geen invloed op hebt. Voor je het weet ben je elke dag bezig met je energie stoppen in iets waarvan je wilt dat het verandert, maar wat misschien helemaal niet binnen je eigen invloedssfeer ligt. Op het moment dat jij focust op dat waar jij invloed op uit kan oefenen zal je invloed alleen maar vergroten.

Welke doelen wil jij jezelf stellen om jouw vitaliteit te vergroten? Wat wil jij anders doen? Of wat wil je graag zo blijven doen? Hoe laad jij jouw batterij op en zorg jij dat hij opgeladen blijft?

Hulp nodig op het gebied van vitaliteit?

Merk jij dat jij wel wat hulp kunt gebruiken om je energie op de juiste manier in te zetten? Kies dan voor een training van Interactie. Wij vertellen je niet hoe het moet, maar je ontdekt bij onze trainingen hoe het anders kan. De trainingen over vitaliteit vind je hier. 

Anderen over Interactie Trainingen

Bedrijven die je voorgingen

Online zijn wij net zo gek van interactie!
Alle trainingen die je op onze website ziet, kunnen wij zowel op locatie (als dit mogelijk is in verband met de vereiste coronamaatregelen) als online aanbieden. Ook verzorgen wij hybride trainingen (een mix van trainingsmomenten op locatie én online). Hoe kunnen we jou het beste op weg helpen?
Oké!