Ga vol voor je groepsrol: dit is waarom

Iedereen is onderdeel van verschillende groepen, zoals een gezin of een team op werk. Maar ook mensen die stemmen op een bepaalde politieke partij of die muziek maken in een band horen in een gezamenlijke groep. In deze verschillende groepen heb jij een rol. Dit verschilt per groep. Vol voor je groepsrol gaan, waar hebben we het dan eigenlijk over? En welke rollen zijn er dan?

Verschillende rollen

Als het gaat over verschillende rollen wordt er een onderscheid gemaakt tussen formele en teamrollen. De hiërarchie van een bedrijf wordt gekenmerkt door formele rollen, zoals de rol van een manager of leidinggevende.

Teamrollen gaan over hoe je als mens omgaat met andere mensen en wat jouw bijdrage aan een team is. Iedereen heeft talenten, zo is de één erg creatief terwijl de ander een talent heeft voor organiseren. Je zal snel een rol aannemen die past bij je talenten, wat ervoor zorgt dat een team bestaat uit een variatie van mensen met verschillende talenten en verschillende rollen.

Wat zijn jouw teamrollen?

Het heeft vele voordelen als iedereen uit één bepaalde groep zijn eigen én elkaars teamrol kent. Dit zorgt allereerst voor meer inzicht in jezelf. Waarom je bepaalde keuzes maakt en waarom je van die ene taak altijd moe wordt terwijl je van een andere opdracht juist energie krijgt. Dit helpt ook om meer inzicht te krijgen in hoe zich dit in een team uit. Zo kan je je afvragen: ‘Waarom gedraagt iemand zich tijdens een discussie anders dan ik zou doen?’ of ‘Is die collega wel de juiste persoon om deze taak op te pakken?’. Door beter te begrijpen welke rollen jij en je collega’s aannemen, is het eenvoudiger om de taken zo te verdelen dat mensen kunnen doen waar ze goed in zijn en wat aansluit bij hun teamrol. Dit zal er ook voor zorgen dat er een betere aansluiting bij elkaar ontstaat binnen een team.

“Ga na: in welke rol herken jij jezelf?”

Meredith Belbin is een wetenschapper die bekend geworden is om zijn onderzoek naar de effectiviteit van managementteams en teamrollen. Hij heeft uitgevonden dat er negen teamrollen zijn die te onderverdelen zijn in vier hoofdvoorkeuren: doen, denken, voelen en willen. Onder ‘doen’ vallen de bedrijfsman en de brononderzoeker, deze voelen zich het best in een team als ze in actie mogen komen. De hoofdvoorkeur ‘denken’ bestaat uit de rollen van de monitor en de plant. Als je een van deze rollen aanneemt heb je een voorkeur om veel na te denken voordat je iets doet. Als je de sfeer en kwaliteit van een team belangrijk vindt zal de rol van groepswerker of zorgdrager goed bij je kunnen passen. Beide rollen vallen onder de voorkeur ‘voelen’. Daarnaast kan het zijn dat je binnen een team gericht bent op het behalen van resultaat. De rollen die hierbij horen passen bij ‘willen’ en bestaan uit de opties vormer of voorzitter. Heb je het gevoel dat geen van de bovenstaande keuzes bij jou passen, omdat je eigenlijk liever alleen werkt? Dat kan! Er is namelijk nog een de negende rol; de specialist. De kenmerken van deze rol zijn dat je veel weet van een specifiek onderwerp of gebied en daardoor een deskundige bijdrage kan leveren aan een team.

In welke rol herken jij jezelf? Welk kenmerkend gedrag laat jij zien in een groep? Welke talenten en valkuilen herken jij?

 

 

 

Grote kans dat er meerdere rollen zijn welke bij je passen. Iedereen neemt namelijk van nature 2 tot 3 rollen gemakkelijk aan. Dit is natuurlijk handig, want zo kan je je rol per situatie aanpassen. Zo ben je thuis misschien meer een voorzitter, omdat deze rol past bij jou en past bij het gezin die vraagt om structuur en rust. Terwijl je op je werk makkelijker de rol van groepswerker aanneemt, omdat dit ook goed bij je past en je het daar met name belangrijk vindt dat de sfeer goed is en iedereen met plezier naar werk gaat.

“Door te herkennen hoe je gedrag verschilt in deze verschillende rollen is het makkelijker een rol aan te nemen die past bij een specifieke situatie.”

Zo kan het vertonen van gedrag wat kenmerkend is voor de rol van groepswerker thuis óók handig zijn wanneer de sfeer thuis niet fijn is, omdat je partner een rotdag op werk gehad heeft. Naast het herkennen van je gedrag is het goed om te weten wanneer een rol helpend is in een specifieke context en wanneer het beter is een andere rol aan te nemen. Dit noem je ook wel rolflexibiliteit.

Optimaal benutten van teamrollen

Inzicht in teamrollen helpt jou om de sterke punten van iedereen in het team te benutten door ze op de juiste plek te zetten. Daarnaast kan je elkaar aanvullen. Zo kan die creatieve collega je misschien helpen met die taak waar je zelf niet helemaal uit komt. Door elkaar te begrijpen én elkaars sterke punten te gebruiken zal de samenwerking binnen je team sterker worden. Hierbij is het van belang om te onthouden dat je anderen de ruimte te geeft om hun talenten in te kunnen zetten en gedrag te vertonen wat passend is bij hun teamrol.

Wist je dat diverse teams met verschillende rollen op de lange termijn effectiever werken? Doordat er hierbij veel verschillende rollen aanwezig zijn, kan iedereen zijn eigen talent inzetten, elkaar optimaal aanvullen in de samenwerking en elkaar versterken.

“Wat is nou mooier dan kunnen werken vanuit je eigen kracht?”

Voordelen vol gaan voor je groepsrol

Door begrip van en voor andermans rollen en gedrag is het makkelijker om ergernissen over het gedrag van een teamlid los te laten. Met het inzicht in jouw rollen en gedrag kan je uitvoeren wat jou goed ligt, en kan je daarbij bewust bepalen in welke fase van een project je je rollen inzet. Je kan per situatie of fase van een project schakelen tussen de rol die het beste past en bijvoorbeeld bepalen of jij of juist een ander teamlid een specifieke taak het beste op zich kan nemen. Vol voor je groepsrol gaan betekent dat jij jouw rol zo in kan zetten dat jij optimaal bijdraagt aan de interactie in de groep. Je geeft anderen daarbij ook de gelegenheid om vol voor hun rol te kunnen gaan. Zo draagt iedereen gezamenlijk optimaal bij en kom je samen tot resultaten.

Wil je zelf ontdekken welke groepsrollen bij jou horen? Hoe deze rollen zich uiten in jouw gedrag? En welke kwaliteiten en valkuilen hier voor jou bij horen? Oftewel wil jij nog meer voor je groepsrol kunnen gaan? Neem dan een kijkje bij de training “Ga vol voor je groepsrol”.

Anderen over Interactie Trainingen

Bedrijven die je voorgingen

Online zijn wij net zo gek van interactie!
Alle trainingen die je op onze website ziet, kunnen wij zowel op locatie (als dit mogelijk is in verband met de vereiste coronamaatregelen) als online aanbieden. Ook verzorgen wij hybride trainingen (een mix van trainingsmomenten op locatie én online). Hoe kunnen we jou het beste op weg helpen?
Oké!