Op het schoolplein vinden we het pijnlijk: een kind waar achter de rug om over wordt gefluisterd door klasgenootjes. Gelukkig gedragen we ons als we ouder worden een stuk volwassener. Toch? In de praktijk vertoont de kantoortuin de nodige overeenkomsten met het schoolplein. Ook hier wordt vaak over in plaats van met elkaar gepraat. Hoe schadelijk is dat eigenlijk? En hoe doorbreek je een cultuur waarin dit soort gedrag geaccepteerd lijkt?
Verdeeldheid in plaats van verbinding
We hebben allemaal een mening over anderen. Daar ontkom je niet aan; het wordt gevoed door gesprekken. De vraag is: spreken we die mening ook uit naar elkaar, of ontstaat een cultuur waarin mensen vooral over elkaar praten? Voor je het weet staan we achter elkaars rug om te fluisteren. Net als op dat schoolplein. In plaats van verbinding ontstaat dan verdeeldheid.
Praten over elkaar: de subtiele uitingsvormen
Praten over elkaar is niet altijd even duidelijk waarneembaar. Natuurlijk duidt roddelen en iemand buitensluiten erop. Maar het kan ook subtieler zijn. Rollende ogen tijdens een overleg, oogcontact zoeken met elkaar als iemand anders aan het woord is. Of de zogenoemde ‘lip service’: tijdens een overleg knikt iedereen van ja tegen de manager en krijgt die weinig reactie. Maar een uur later bij de koffieautomaat gaat het in kleine groepjes ‘los’ over diezelfde manager. Het zijn allemaal signalen dat je te maken hebt met een cultuur waarin over in plaats van met elkaar wordt gepraat.
De oorzaak dat we over elkaar gaan praten
- Gebrek aan psychologische veiligheid.
- Behoefte om bij een groter geheel te horen en het ‘samen’ te doen.
We zoeken onbewust bondgenoten om ons sterker te voelen, zeker als we ons onveilig voelen. De groep moet bescherming bieden, en een gezamenlijke vijand verbindt ook nog eens. Je voelt je dus individueel veiliger in een groep. Dat is misschien effectief als je in een open veld loopt en omsingeld wordt door een groep wolven. Maar niet perse in de kantoortuin waar je omringd bent met collega’s.
Angst als basis
Een gebrek aan veiligheid en een groep om onderdeel van te zijn leidt tot angst. En die angst triggert weer allerlei gedrag waar je op de werkvloer niet zo veel aan hebt. Praten over anderen, zelf geen verantwoordelijkheid nemen en de schuld bij anderen leggen zijn hier voorbeelden van. Dit soort gedrag is altijd een uiting van een gevoel van onveiligheid of niet gezien worden.
Doorbreek het patroon: 5 tips
De onderliggende oorzaken raken aan fundamentele angsten. Toch kun je vandaag al beginnen om het patroon van praten over elkaar te doorbreken.